h1

Nekrolog over karenstiden

februar 11, 2013

Det er nu otte år siden, man sidst kunne låne en spritny cd på de danske biblioteker. Det var nemlig i februar 2005, at den upopulære karenstid blev indført af tidligere kulturminister Brian Mikkelsen. En bestemmelse der betød, at bibliotekerne i lille Dannevang først måtte udlåne cd’er fra fire måneder efter udgivelsesdatoen. Beslutningen var led i handlingsplanen “Liv i musikken”, der fra 2003-2007 skulle tilføre musiklivet 100 mio. kroner – blandt andet ved at komme piratkopieringen til livs.

Pladeselskaberne følte sig nemlig i den grad truede af cd-pirateri, og her var det, at bibliotekerne i følge pladebranchen spillede en væsentlig rolle. Det, at lånerne havde den potentielle mulighed for at kopiere nye cd’er, var åbenbart en trussel i sig selv. Bagtanken var at hindre folk i at kunne låne gratis på biblioteket for derefter at kopiere og til dels distribuere. Dette på trods af, at der ikke forelå nogle undersøgelser, som direkte kunne påvise en sammenhæng mellem bibliotekernes udlån og piratkopiering. Derimod blev bibliotekerne, helt uden rettergang, anklaget  for at være udklækkelsessted for de forbrydere, der var i færd med at sabotere pladebranchen.

I otte år har dette betydet dalende udlånstal og delvis tomme og uaktuelle nyhedshylder på landets biblioteker og ikke mindst en bøvlet bureaukratisk og håndholdt arbejdsgang for de materialer, der skulle holdes tilbage i fire måneder, inden de måtte se dagens lys.

Kort og godt er karenstiden ikke noget, vi kommer til begræde. Der hersker snarere feststemning på landets biblioteker.

Så derfor R.I.P. karens-utyske og velkommen tilbage elskede cd’er. God fornøjelse med dem kære lånere og husk nu ikke at misbruge bibliotekets samlinger 🙂

/Rosenblad

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: