h1

Top 10 2015 Klassisk

december 21, 2015

Lad det være sagt: Dette år har i høj grad været præget af Carl Nielsens 150 års fødselsdag. Og listen indeholder derfor også et par eksempler på de fremragende indspilninger, der er udkommet med hans værker. Men der har også været mange andre gode ting, og listen er kun udtryk for en lille del af årets lange gang. Der indspilles heldigvis ufattelig meget god klassisk musik. Og ofte er der nogle små historier, der knytter sig til indspilningerne. Dem har jeg sat fokus på. Men bedøm selv. Lyt på Bibzoom eller lån musikken på biblioteket.

Carl Nielsen: Maskarade

Carl Nielsens opera “Maskarade” findes efterhånden i en håndfuld indspilninger, der hver i sær afspejler den æra de er indspillet i. Denne nye “Maskarade” – udgivet i anledning af Carl Nielsen året og med DR Symfoniorkestret og DR Koncertkoret, fremragende solister og Michael Schønwandt i spidsen for det hele – nærmer sig at være en af de bedste. Lyd, dynamik og tempi er i top. Der spilles med et sprudlende engagement, overskud og viden om Carl Nielsen. Sådan skal den skæres.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Carl Nielsen: The symphonies and concertos

Carl Nielsen året bredte sig ud i verden og blev fejret udenlands. Igennem flere år har dirigenten Alan Gilbert og New York Philharmonic arbejdet på en indspilning af Nielsens symfonier og koncerter. Det hele blev i 2015 samlet i et lækkert boxsæt, hvor også danske Nikolaj Znaider brillierer i violinkoncerten. Gilbert dirigerer Nielsens musik ligefremt, raskt til og uden omsvøb. Måske er der ingen amerikanske indspilninger af Nielsens musik, der overgår legendariske Leonard Bernstein, der i 1965 indspillede den 3. symfoni, “Espansiva”, med Det Kgl. Kapel – samme år han fik Sonnings Musikpris. Det er svært at overgå. Men også Gilberts indspilning har format og understreger, at Nielsen er på verdenskortet.

Lån musikken

Thomas Adés: The twenty-fifth hour

Nu vi er ved Sonnings Musikpris, så blev prisen i 2015 tildelt den engelske komponist Thomas Adés. Han modtog den ved en koncert i Koncerthuset, hvor han dirigerede sine egne værker. Mere autentisk kunne det ikke blive. Det gav selvfølgelig anledning til at sætte fokus på denne anerkendte, men nok ikke så kendte komponist. Også i lytteklubben her på biblioteket gik vi ombord i hans musik. Og hvad kendetegner ham så? Han er en mester i at instrumentere. Han undersøger i sin musik, hvad instrumenter kan; han er ikke bange for at blande stilarter og henter desuden masser af inspiration fra anden musik. Melodiøs musik blander sig med det kradse og danner det lydunivers, der er blevet Adés varetegn. Årets udgivelse fra Adés er en samling af hans kammermusikalske værker. Lyt med åbent sind.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Johann Sebastian Bach: Goldbergvariationer

Bachs Goldbergvariationer hører til den del af klaverhistorien, som pianister gerne prøver kræfter med, og der findes adskillige berømte indspilninger af slagsen. I denne nye udgave er det den unge russiske pianist Igor Levit, der giver sit bud. Og det gør han så godt, at anmelderne netop placerer ham i toppen af de berømte indspilninger. Så her er det værd at lytte efter. Og ikke nok med at han prøver kræfter med Bach. Han fortolker Beethovens “Diabelli-variationer” og Rzewskis “The people united will never be defeated!” Det er ret vildt.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Jonas Kaufmann: Nessun Dorma – The Puccini Album

Er man til opera i koncentreret form med vellyd og hits fra start til slut, så er superstjernen Jonas Kaufmanns nye album med Puccini-numre sagen. Herlighederne dirigeres af Antonio Pappano. Det er uforpligtende lytning, og det lyder og klinger godt. Indspilningen er i øvrigt nomineret til en Grammy i kategorien best classical solo vocal album.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Sistine Chapel Choir: Cantate Domino

Denne indspilning med tidlig musik af bl.a. Palestrina er den første indspilning foretaget i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Alene af den grund er den fascinerende. Den er bemærkelsesværdig, fordi den nok i virkeligheden klinger mere af den akustikken i det berømte kapel, end af musikken. Med andre ord: Rumklangen er ret voldsom. Men falder sounden ikke i smag, så send alligevel i det fantastiske rum med udsmykning af Michelangelo en kær tanke. Eller tag en tur til Rom og oplev det selv.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Ólafur Arnalds: The Chopin Project

Her er vi ude i en crossover version af nogle af Chopins værker. Islandske Ólafur Arnalds og pianisten Alice Sara Ott præsenterer Chopin i anderledes indpakning, lækker lyd og absolut produceret i respekt for originalmusikken. Men er det nu også Chopin? Den klassiske musiks værker dømmes som regel ud fra, hvordan værkerne opføres. Men her er der netop pillet ved måden værkerne sædvanligvis opføres på – og der er oven i købet tilføjet originalmusik af Arnalds. Et eller andet sted rykker det ved fundamentet af den klassiske musikforståelse. Og det er jeg ret begejstret for. Døm selv.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Lang Lang in Paris

Virker ovenstående form for Chopin for mystisk, så tag med til den ægte vare med kinesiske stjernepianist Lang Lang. Her får vi indledningsvis Chopin for fuld udblæsning i hans ekvilibristiske “Scherzi” efterfulgt af Tjajkovskijs “Årstiderne”. Jeg elsker Chopins klavermusik, men lige her, er det faktisk mere Tjajkovskij (med lidt mere ro på), der gør indtryk. Drøm om lidt sommer i satsen “June: Barcarolle”.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Brahms: The Piano Concertos

To af den klassiske musiks sværvægtere, erfarne pianist (og dirigent) Daniel Barenboim og yngre, men efterhånden også erfarne dirigent Gustavo Dudamel, er her gået sammen om en indspilning af Brahms’ 1. og 2. klaverkoncert. Dudamels navn får mig altid lige til at kigge en ekstra gang. Som “barn” af det Venezuelanske musikskolesystem “El Sistema”, der kort fortalt går ud på at hjælpe børn/unge igennem et tilbud om at lære at spille i orkester, er Dudamel den store succeshistorie. Og en længere historie. Alligevel ligger netop den fortælling lige i overfladen, når Dudamel optræder.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

Aurora Orchestra: Insomnia

Her er vi ude i lidt af et konceptalbum. Det unge engelske orkester “Aurora Orchestra” med tenoren Allan Clayton i spidsen udforsker igennem musik af bl.a. Britten og Paul McCartney (ja, nemlig) afskygninger af søvnløshed. Det lyder godt, og det er et klassisk album af tiden: Crowfunded indspilning, Twitter, Facebook og YouTube som digitale platforme.  Der er tale om et ildsjæle-orkester, der har vundet stor anerkendelse i England, og som helt naturligt er up to date med nye metoder.

Lyt på Bibzoom. Lån musikken

 /Tjørnov
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: